stråtag er på vej

Stråtækt landsbyliv

Du er lige blevet alene. Og du har besluttet dig for at vende tilbage til den lille by, som du kommer fra. Livet i storbyen har ikke den store betydning for dig. Derfor har du solgt din lejlighed. Og du har købt et lille hus med stråtag på Fyn. Det er et smukt hus. Og der skal ikke laves ret meget i det. Der skal males i et par af værelserne. Og i køkkenet skal du bare have installeret et nyt køleskab. Det er jo små operationer, som det ikke vil tage lang tid at få lavet. Så du har besluttet dig for at flytte tilbage til hjemstavnen. Hurtigst muligt.

Reparere på et stråtag?

Det, som du dog ikke har tænkt på, er, at du nok lige bør finde en tækkemand på Fyn, som kan tjekke og efterse stråtaget for dig, inden du flytter ind. Det vil nemlig være en ret ubehagelig oplevelse for dig, hvis du nu bliver nødt til at flytte på hotel, hvis der bliver brug for at du skal have dit stråtag repareret.

En reparation af stråtag kan nemlig tage en del tid. Især i disse tider. Det er ikke nemt at finde danske strå. Det kan betyde, at de skal importeres. Det kan tage tid. Og med priserne på transport af byggematerialer, så kan det altså blive en ekstra byrde for dig.

Jeg siger det bare, fordi jeg synes, at du skal være klar over det. Stråtag kan nemlig se pæne ud. Vi bliver ofte lidt vildledt, når vi ser den smukke grønne farve, som det næsten har. Det kan dog være et tegn på, at der er rigeligt med fugt i taget. Og det skal du selvfølgelig ikke døje med. Fugt i taget kan føre til, at tagkonstruktionen bliver beskadiget – og så bliver den økonomiske byrde endnu større for dig. Så: få dit stråtag tjekket.

Tag over hovedet

Der er en presenning, der flagrer her i stormvejret. Det er ubehageligt at høre på. Men du kan dog høre, at den er fastgjort. Den flagrer ikke væk. Og det er du glad for. Du ville jo nødigt sidde der i dit hus uden tag over hovedet. Ja, du måtte få tilkaldt den der tækkemand på Fyn, som oprindeligt havde lavet dit stråtag, i en fart. Du opdagede nemlig, at der var noget galt med mønningen. Og den er du faktisk glad for. Det er jo den, der giver dit hus sin karakter. Du ved da også, at den mønning, som du har på dit tag ligesom er blevet et af den lille bys landemærker.

Fyns bedste tækkemand

Hidtil har du altid været stor tilhænger af at bruge de oprindelige materialer, som de lokale altid har brugt, når de skulle lave stråtage her på Fyn. Men du gider ikke at skulle se frem til at skulle have så mange udgifter til reparation af stråtaget om ganske få år igen.

Så du har valgt, at denne gang så skal mønningen laves af kobber – og ikke af tang eller lyng. Du er ikke helt sikker på, hvordan det kommer til at se ud. Men du ved, at hvis mønningen bliver lavet af kobber, så kan den holde i op til omkring 20 år – og kobber patineres jo smukt. Du ved også, at hvis du får tækkemanden til at bruge tang eller lyng, så skal du finansiere endnu en reparation af stråtag om ca. 6 eller 7 år. Så grunden til at du valgte, at mønningen skal laves af kobber, er økonomien.

Lige nu er du dog glad for at din tækkemand er meget kompetent og ved, hvad han skal gøre. Presenningen flagrer kraftigere. Den buldrer. Men den holder. Og om få dage er tækkemanden helt sikkert færdig med sit arbejde.

Eric

Eric er en erfaren publicist med en bred baggrund i journalistisk og musisk verden.

View all posts by Eric →