Isolering af hulmure

Nu er der nok ikke nogen grund til, at du bliver chokeret. Men jeg er chokeret. Det, der chokerer mig, er, at mange mennesker er totalt ligeglade med deres boligs tilstand. Ja, de vil have alle goderne, men de vil bare ikke gøre noget for at få dem. De forlanger, at de bliver leveret til dem – gratis. Hvor ofte hører jeg ikke om, at staten har fejlet. Der har været oversvømmelse i området, hvor deres bolig ligger. Men har de selv gjort noget for lige at tjekke, at kloakafløbene ikke er totalt tilstoppede, fordi de ikke gad at feje blade væk i de sidste 3 år?

Fælles ansvar

Har vi ikke alle sammen et ansvar for fællesskabet? Og involverer det ikke, at vi passer på vores bolig og vores fællesarealer? Fx vejene, parkerne, stierne osv. Ja, jeg spørger bare. Og jeg kan godt afsløre, at jeg kender en del mennesker, der endnu ikke har taget deres ansvar som boligejere helt alvorligt. Og når de nu får en varmeregning, der er steget med 200% siden sidst, så er det givetvis deres egen skyld. Har de fx sørget for at få deres hus isoleret ordentligt? Nej. Jeg kunne godt skrive det med store bogstaver. Men det vil jeg ikke. Jeg ved det bare.

Isolering med håndværkerfradrag

Mange har endnu ikke fået isoleret deres hulmure. Og det er jo i virkeligheden for dårligt. Har de ikke hørt efter i timen? Indtil for et lille års tids siden kunne de med fordel have brugt håndværkerfradraget til at få lavet den isolering af hulmure, som de lige nu – her til vinter – godt kan mærke, ville være rar at have fået lavet – dengang! Men nu? Hvor håndværkerfradraget ikke eksisterer længere, og hvor her er en alvorlig energikrise, hvad gør de så? Sørger de for at få lagt lidt penge til side, så de kan lave den hulmursisolering til foråret?  Nej, de forlanger, at staten betaler for deres hulmursisoleringer. Eller i det mindste giver et tilskud. Og får de deres vilje? Det skal jeg ikke kunne sige. Det ville ikke undre mig, hvis de får et eller andet tilskud.

Er ret overrasket

Er jeg bitter? Det kan godt være, at det lyder sådan. Jeg er i virkeligheden bare overrasket – og måske også skuffet over, at have set adskillige kampagner – der både har været finansieret af staten og af private selskaber – som gik på at oplyse om vigtigheden af god isolering, er gået så grueligt galt. Hvorfor er de fejlet så grundigt? Hvorfor har de ikke fået fat i alle dem, der virkeligt kommer til at fryse til vinter? Ja, jeg spørger bare. Ikke fordi jeg vil anklage nogen. Jeg synes bare, at de mennesker, der ikke er parate til at tage ansvar for deres bolig, burde lære det – hurtigst muligt. Det koster penge at eje en bolig. Og den skal vedligeholdes og forbedres – konstant. En hulmursisolering er en stor forbedring. Kan de ikke indse det? Det er jo i virkeligheden en værdiforøgelse af deres ejendom. Det må de da kunne forstå. Er det ikke motivation for dem til at gøre noget godt for deres bolig – og dem selv?

Eric

Eric er en erfaren publicist med en bred baggrund i journalistisk og musisk verden.

View all posts by Eric →