saxofon

Saxofon er smuk musik

Har du nogensinde været til jazzkoncert? Hvis du har, så har der sikkert været en saxofonist i bandet, som har gjort indtryk på dig. En saxofon er jo et imponerende instrument og et af de mest kendte blæseinstrumenter faktisk. Det hører til den gruppe instrumenter, som kaldes for træblæsere, fordi der sidder et lille træblad i mundstykket. Det er det lille blad, der er med til at fremkalde den bløde lyd, som en saxofon kan frembringe.

De store saxofonister

Måske har du ikke været til jazzkoncert, og har derfor ikke haft oplevelsen af at høre en saxofon – sådan live. Men du kender helt sikkert navnene på berømte saxofonister. Ben Webster, Coleman Hawkins, Charlie Parker er blot nogle navne, som du sikkert har hørt spille saxofon. Men listen over virkeligt dygtige saxofonister er meget lang. Så du må selv fylde listen ud, efterhånden, som du lytter mere og mere til saxofon. Hvordan kan jeg sige det så absolut, at du kan fylde listen med navne over berømte saxofonister? Det kan jeg, fordi når du først er begyndt at lytte til saxofon, så kan du næsten ikke holde op. Det er nemlig et ualmindeligt alsidigt instrument. Det kan være både blidt og kærligt men også aggressivt og pågående i sin lyd. Og det er jo et instrument, der kan købes i forskellige udgaver: Alt, sopran, tenor eller baryton.

Start med en god billig saxofon

Og har du lyttet til saxofon i noget tid, så har du sikkert også selv haft lyst til at lære at spille på en saxofon. Du har måske endda taget skridtet og købt én. Du gik ind til musikforretningen. Fortalte dem, at du gerne vil købe en saxofon billigt. Og så fik du vejledning af en dygtig musiker i, hvordan du kommer godt i gang med at spille på den. Du fandt da også en lærer, der ville komme og give dig undervisning et par gange om måneden. Fint. Du fandt så ud af, at du faktisk bedre kan lide lyden fra en tenorsaxofon. Så du henvendte dig til musikforretningen igen. Du spurgte om de har salg af tenorsaxofoner. De fortalte, at de kun sælger almindelige saxofoner – som i virkeligheden er altsaxofoner.

Alt-saxofonen er mest kendt

Du spurgte dem, om hvorfor de ikke har salg af saxofoner, der ikke er altsaxofoner. Forklaringen, du fik gav, mening: De fleste begyndere, når de køber deres første saxofon, leder efter en saxofon, som giver den lyd, de kender fra de berømte saxofonister. De vil også have en billig saxofon. Og det er forståeligt. Det er først, når de kommer lidt videre med deres saxofonspil, at de begynder at opdage kvaliteten i de andre typer af saxofoner. Dertil kommer, at de oftest bliver lidt overraskede over, hvor tung en saxofon kan være. Den kan jo veje lige fra 1,5 kg op til 6 kg. Og det er tungt at stå med sådan et instrument i en time eller to, når der også skal spilles på det.

Hele svaret gav god mening for dig. Det var da også den måde, du havde tænkt, da du købte din første saxofon: “Den skal lyde som X saxofonist. Den skal være billig. Den må gerne være gylden – eller kobberrød”.

Eric

Eric er en erfaren publicist med en bred baggrund i journalistisk og musisk verden.

View all posts by Eric →