deprimeret pige på en bådebro

Depressioner og angst

De fleste mænd taler om præstationsangst i sammenhæng med deres samvær med kvinder. De efterlader os med et indtryk af, at de er bange for ikke at kunne penetrere, når det handler om at have samleje. Og måske er det rigtigt. Der er nok flere følelser hos mænd i spil, når de forsøger at tale deres manglende evner i sengen ned på arbejdspladsen. Ja, det er altså kun mænd, der har det sådan. Eller er det? Kvinder kan da også have angst, når de skal være sammen med en mand. Også selv om de synes, at han er ualmindeligt lækker og lige er til at sluge – råt.

Er vi gode nok?

Vi har præstationsangst. Eller er det virkeligt angst? Er det ikke bare noget, vi godt kan lide at sige? Fordi det er nemt for os at bruge vores angst for ikke at være gode nok i sengen som en undskyldning for den angst, vi bare har med os – i vores hverdag. Vi er nemlig almindelige mennesker. Og vi lider alle – på en eller anden vis – af angst – eller stress – eller andre psykiske små problemer. Nogle af os går i terapi. Andre lader som om, at de ikke har et problem. Andre igen får en diagnose og bliver sendt til behandling!

Symptomer på for eksempel eksamensangst

Hvad det er for en slags angst symptomer vi lider af, kan måske afhænge lidt af det miljø, som vi færdes i. Går du fx på gymnasiet eller er du under uddannelse, så kan det godt være, at du faktisk lider af eksamensangst. Din angst fremkommer nemlig i de perioder, hvor du har meget arbejde med at repetere og læse op, så du klarer de eksamener, du skal op til, godt nok. Vi kalder det for eksamensangst. Naturligvis. Det er slet ikke uforståeligt. Og det er faktisk ok. Men i virkeligheden så kan det være en form for præstationsangst, du lider af. Du ved nemlig, at du er klog og dygtigt nok. Du har det bare sådan, at det pres, som en eksamen sætter dig – og dine medstuderende – i, er ualmindeligt stort. Og du bukker under – med en form for angst – eller stress. Det er det, din angst handler om. Ikke om at du skal til eksamen.

Undgå at ende i en depression

Den handler om, at du ikke kan håndtere det pres, der bliver lagt på jer. Du har derfor taget et ansvar på dig, som du skal lære at lægge væk – inden du går til eksamen: Der er ikke nogen som helst grund til, at du skal bekymre dig om, hvordan de andre klarer sig til eksamen. Du kan risikere at ende med symptomer på en depression!

Du skal kun tænke på dig selv. Det kan være svært at håndtere sådan en besked, når du hele livet er blevet opdraget til, at du skal tænke på de andre, og deres velbefindende. Lige her er det så, at du skal være i stand til at sige: Der er også tider, hvor det kun må handle om mig. Lærer du ikke det, så kommer du altså ikke af med din eksamensangst. Så lyt til dem, der en gang imellem er meget hårde og som siger: Det kommer ikke mig ved!

Eric

Eric er en erfaren publicist med en bred baggrund i journalistisk og musisk verden.

View all posts by Eric →