Forår og det gode grej

Maj er på vej. I skulle allerede have sået ude i køkkenhaven. Men vejret har bare været for koldt. Det ville have været spild af tid – og frø – at så. I stedet for har I brugt en masse tid på at få olieret de der Makita hækkeklippere, som har ligget og ventet på at komme til deres ret hele vinteren. Nu har de så fået lov til det. Hækkene er blevet klippet ned. De er blevet pæne igen. Især dem, der vender ud imod offentlig vej. Hækkene ind til naboen er ikke så veltrimmede. Men de er ok. Og naboen har ikke noget imod lidt vildnis. Du har dog opdaget, at en af dine Makita hækkeklippere ikke helt vil, som du vil have, at den skal.

Afsted til byggemarkedet

Så du skal hen til trælasten, hvor du købte maskinen, for at få dens batteri tjekket. Du har en mistanke om, at det er der, problemet ligger. Og da trælasten tilbyder sådan et batteritjek gratis, så er der ikke nogen grund til at lege ekspert og selv gå galt i byen, hvis du virkeligt har brug for et nyt batteri. Og fordelen ved at få lavet et tjek hos trælasten er, at de kan modtage de gamle Makita batterier med det samme. De kan skifte de gamle ud her og nu. Lige på stedet. Så du kan komme hjem med en frisk hækkeklipper efter ganske kort ventetid i forretningen.

Faren, ved at skulle vente lidt inde i trælasten, er bare, at du kommer til at kigge på andre maskiner, som er nyttige til havebrug – eller dine DIY-projekter. Fx så har du længe overvejet, om du skulle købe en ny slibemaskine. Det vil jo være motiverende at have en frisk og splinterny slibemaskine i hænderne, når du går i gang med projektet, der går ud på at få slebet og malet sprosserne oppe på første sal. Du har dog slået koldt vand i blodet og afholdt dig fra at bestille en slibemaskine via netbutikken.

Du er lidt i tvivl om den, du har kig på, er den rigtige maskine. Og det vil være rart lige at se den og holde den i hænderne, inden du køber. Vægten betyder jo noget for, hvor godt arbejdet bliver udført. Og skal du være helt ærlig, så er det her med at skelne imellem en slibemaskine og en båndpudser ikke din stærke side. Kan båndpudsere anvendes til små overflader, der har profiler, sådan som fx sprosser? Du er slet ikke sikker. Så et par gode råd fra trælastens eksperter vil være gode at få, inden du køber en ny slibemaskine. Det handler jo om, at du ikke vil lave et fejlkøb. Du gider simpelthen bare ikke længere at sætte ting til salg på Facebooks Marketplace. Det er for besværligt, og du stoler ikke på potentielle købere. Derfor passer du godt på, når du vil investere i en ny maskine til dine små projekter derhjemme. Nu, er missionen dog den, at du skal have skiftet et eller to Makita batterier i dine hækkeklippere.

Aldrig gå ned på udstyr

Der er mange, der siger, at mænd aldrig må gå ned på godt udstyr i deres værksted. Haha. Den er god. Er alle mænd virkeligt skruet sådan sammen, at de kan alt med en boremaskine eller en hammer? Nej. Nogle mænd har ikke hænderne skruet rigtigt på armene. De har lært at bruge en hammer. Men de er bedre til at skrive poesi. Omvendt, er der ingen, der siger at kvinder kan klare mange af de der små projekter i hjemmet alene. Næh. Kvinder skal have hjælp. De skal vejledes. Og de må ikke slå en tommelfingernegl blå. Det er noget pjat.

Kvinder kan faktisk godt finde ud af at bruge en boremaskine. De har måske ikke så mange kræfter, at de kan løfte en kæmpe træstamme, så de kan få den mobile båndsav placeret sikkert. Men de kan altså godt finde ud af at betjene båndsaven. Og ja, de – kvinderne – kan altså godt bruge en skruetrækker korrekt. Det er ikke altid nødvendigt at vejlede os. Ligesom den lidt mere ’intellektuelle’ mand heller ikke altid skal vejledes. Han skal måske bare lige have lov til at bruge lidt ekstra tid på at lære den nye båndpudser bedre at kende. Bagefter vil han kunne slibe hele køkkenbordet for dig. Uden problemer, og med godt resultat. Jo, det er da rigtigt, at vi kommer til at bruge de forskellige betegnelser for værktøj forkert. Men det er nu heller ikke altid lige nemt.

Slibemaskiner eller er det pudsere?

Fx, hvad er en slibemaskine? Ved du det? Du vil sikkert svare, at det er en maskine, der kan slibe flader. Korrekt. Men mangelfuldt svar. En slibemaskine kan være en båndpudser eller båndsliber, der sigter på at slibe flader. Men en slibemaskine kan også være en maskine, der kun sigter på at skærpe fx knive, sakse eller andet værktøj. Så når du siger ”slibemaskine”, så må du gerne lige præcisere, hvad du har i tankerne. Sig fx slibemaskine til værktøj. Så er vi med.
Det samme gælder med hamre. Der findes et utal af udtryk og betegnelser for hamre. Nogle taler om tømrerhamre. Andre taler om hamre til udbankning af sølv. Andre igen taler kun om dunhammere.

Stanley er ret kendt for høj kvalitet

Ja, der er mange betegnelser for forskellige stykker værktøj. Så bliv lige enige om, hvad i kalder de enkelte værktøj, når I har et fælles projekt i gang. Det kan være, at hammeren skal hedde Stanley. Det kan være, at skruetrækkeren skal hedde Simon. Og saven skal måske hedde Eva. Giv værktøjet navne, så I ved, hvad I mener, når I beder om hjælp hos hinanden. Sig ikke kun ” Ræk mig lige hammeren”. De misforståelser, der kan opstå, fordi betegnelserne ikke er nøjagtige, kan nemlig lede til ulykker. Det er vigtigt, at vi håndterer værktøjet korrekt, og at der ikke går panik i os, fordi det skal gå hurtigt, når vi fx reparerer et eller andet. Så hjælp hinanden – og lad være med at tro, at du ved alt. Det gør du ikke. Og det gør din partner heller ikke. I skal bare sørge for, at I arbejder godt sammen om projektet, så I kan undgå ulykker og skænderier imellem her.