Sport og ømhed

De fleste af os dyrker en eller anden form for sport. Det kan være, at vi løber, cykler eller spiller fodbold. Måske er det håndbold. Uanset hvilken form for sport, vi dyrker, så har vi på et eller andet tidspunkt været lidt for entusiastiske. Og det har ført til smerter. Vi har måske fået krampe under svømningen. Måske var der en fiberspænding i armen efter en hektisk tennismatch med din partner. Små sportsskader har vi alle oplevet. Det er helt normalt, at det sker. Men det er faktisk ikke så godt, fordi vi kan komme til at bygge mere permanente skader op, som ikke er relateret til sportsaktiviteterne, men som opstår, fordi vi har svækket vores muskler på bestemte punkter i vores krop. Derfor bør vi faktisk passe på, når vi udøver sport.

Pas på entusiasmen

I denne sammenhæng vil det sige, at vi ikke må blive for entusiastiske. Og hvorfor dræber jeg din entusiasme lige nu? Det gør jeg, fordi du skal kunne nyde din sport i lang tid. Og hvordan undgår du entusiasmen? Det kan du ikke. Men der er nogle hjælpemidler, som kan hjælpe dig til at eliminere sportsskaderne. Og når du bruger disse hjælpemidler – og forstår, hvorfor du eventuelt skal bruge dem – så bliver du entusiastisk omkring din sport igen. Det lover jeg dig.

Det er nemlig hjælpemidler, der hjælper dig til hurtigere restitution, så du kan komme tilbage til træningen igen. Restitution af din krop er nødvendig, hvis du vil være god til din sport. Og det er derfor jeg siger, at du ikke må blive for entusiastisk omkring din sport. Du skal nemlig bruge tiden, det tager at restituere. Og det kan være meget svært at væbne sig med tilstrækkelig tålmodighed, så kroppens muskler kan komme sig over de skader, som træningen – eller alt for meget entusiasme – kan medføre. En sportsskade opstår nemlig sjældent på grund af et uheld. Den opstår fordi din krop – musklerne – er træt. Kroppen har ikke haft tid til at restituere sig. Musklerne er ikke klar til, at du belaster dem med ekstra træning igen og igen. Er du med? Kan du følge mig?

Hvad er det så for nogle hjælpemidler jeg taler om, der kan få dig tilbage til træningen igen?

Saunatæpper med infrarød varme

Ja, et af dem bliver kaldt for Recovery Boots. Det er sådan et par stofstøvler, du kan trække på benene efter træningen. De indeholder små kamre, med elektroniske apparater, der kan give dine ben en form for massage. Med massage fremmer du restitueringen af de ømme benmuskler. Recovery Boots kan indstilles, så du får en lettere eller dybere massage. Da blodcirkulationen forøges, hjælper du dermed musklerne til at restituere sig, fordi de simpelthen kan udskille de affaldsstoffer, som er blevet bygget op i dem under træningen.

Det samme gælder for et infrarødt saunatæppe. Sådan et tæppe er nærmest en sovepose, som du kan vikle hele din krop ind i. Via udnyttelse af elektronik og individuel indstilling kan tæppet varme hele din krop op, så du virkeligt får gang i blodcirkulationen – og dermed udskillelsen af affaldsstoffer via den sved, du udskiller. Din restitution sker dermed hurtigere.

Overlåret kan gøre ondt

Har du nogensinde prøvet at have rigtigt ondt i overlåret. Sådan lige på det sted, hvor du ofte støtter kroppen ved at sætte albuen på låret. Det kan faktisk være meget smertefuldt. Og i dit tilfælde så får du ofte sådan en smerte. Oftest lige efter at du har overstået træningen nede i fitnesscenteret. Du sætter dig derfor på en af bænkene og masserer låret. Bare for lige at lindre den værste smerte. Der går da heller ikke mange minutter, så kan du godt klare lige at få skiftet tøjet og komme videre i dagens program. Når du så er kommet ud i kulden, så kommer den irriterende smerte tilbage. Du halter afsted. Skal nå det hele, inden dagen er omme. Og når du så endelig er hjemme, så smider du dig på sofaen og lader benene strække sig. Du kan godt mærke dit overlår. Og du er måske lidt bekymret og tænker, at det måske er en fibersprængning.

Det er det nok ikke. Men det kan være en forstrækning af musklen, der sidder derinde i låret. Det kan også være, at det bare er en enkelt muskel, der simpelthen er gået i strejke. Den har låst sig fast og vil ikke samarbejde med de andre muskler i låret. Derfor gør det ondt på dig. Sådan en fastlåst muskel kan være rigtig stædig. Og hvis du ikke overtaler den blidt til at vende tilbage til sit team inde i låret, ja så kan det blive en lang periode for dig, hvor du har smerter i låret.

Brug en god massagepistol

Kan du gøre noget for at overtale den stædige muskel til at samarbejde, så du kan træne uden frygt for mere permanente smerter? Ja, det kan du. Det er et ret simpelt trick. Du kan bruge en massagepistol til ømme muskler til at få musklen gjort blød og sød igen. Du skal bare sørge for, at den massagepistol, som du bruger, har et hoved, der kan rettes ret præcist imod det punkt, hvor du mærker den fastlåste muskel. Du har sikkert set andre nede i fitnesscenteret bruge en massagepistol på den måde. De målretter simpelthen den massage, som pistolen giver, så de undgår, at musklerne fastlåser sig.

Og her skal du lige være opmærksom. De bruger oftest massagepistolen inden de går til selve træningen. Det vil sige, at de bruger den til opvarmning af musklerne – og det er noget, du skal huske: Hvis du snyder eller undlader opvarmning af din krops muskler, så kan du ikke undgå sportsskader. Og dem vil du helst undgå. Tro mig. Det kan tage ret lang tid at komme sig over en sportsskade. Især hvis vi taler om en alvorlig fibersprængning eller en såret sene. Det kan tage flere måneder. Hvis du ikke har noget imod det, så bliv ved med at træne uansvarligt. Men hvis du vil undgå sportsskader, så sørg for god opvarmning. Og der er ikke et eneste menneske, der siger, at du ikke må bruge nogle af de hjælpemidler, der står til rådighed for os i dag. Fx massagepistoler.

Eric

Eric er en erfaren publicist med en bred baggrund i journalistisk og musisk verden.

View all posts by Eric →