fysioterapist

Hæle og albuer

Din daglige rutine starter med, at du løber en tur. Ofte en tur på mellem syv og ti kilometer. Det tager dig ca. en times tid. Du er i rimeligt god form. Men så her i morges, da du var ude og løbe, kunne du mærke en smerte i hælen. Det skete lige da, du var nået ned til søen. Du stoppede ved bænken og fik taget løbeskoen af. Tjekkede, om der måske var en lille sten i skoen. Det var der ikke. Du fik den på foden igen og løb videre. Men ikke helt med den samme ubekymrede fart. Du var lidt forsigtig med, hvordan du satte foden for hvert skridt. Der måtte være en lille sten inde under din strømpe. Hjemme igen tjekkede du igen sko og strømper for sten – der var ikke en eneste sten. Ikke så meget som antydningen af et sandkorn. Smerten var der dog. Og du begyndte at undre dig. Du har hørt om, at hvis du træner for meget, så kan du udvikle en hælspore eller andre skader i fødderne og på benene. Du mener sådan set ikke, at du har trænet for meget.

En skade?

Det har du heller ikke. Men du har ikke taget højde for en ting: Du er ikke længere 25 år gammel. Og med alderen bliver vores krop altså skrøbeligere og skrøbeligere. Det siges, at fra vi er ca. 30 år gamle, begynder vores krop at forfalde! Ok, det lyder altså lidt kedeligt, at vores krop begynder at forfalde fra 30-års alderen. Det er jo ikke sådan, at vi kan se, at vi får rynker og den slags allerede som 30 årige. Det er bare sådan, at vores krop ikke længere vokser sig stærk. Der vil være nogle ting, som vi bliver mere modtagelige overfor. Fx kulde. Eller overbelastninger et eller andet sted på kroppen.

Du har måske en genetisk disposition for at udvikle små inflammationer i din krop, når du bruger den. Og dette er måske det første tegn på det. Du er nemlig ved at udvikle en hælspore. Helt rigtigt gættet af dig. Det er dog ikke grund nok til, at du skal opgive din træning. Du skal måske bare lægge lidt om på måden, du træner på. Det kan være, at du skal gå en lang tur i stedet for at løbe den. Det kan være, at du skal gå to gange dagligt i stedet for kun at løbe hver morgen. Det skal du finde ud af i samarbejde med din fysioterapeut.

Fysioterapi mod hælspore

Ja, du skal til en fysioterapeut, som kan hjælpe dig af med den hælspore med øvelser og behandling, som du kæmper med lige nu. Og nej, det er ikke rigtigt, at hælsporer ikke kan kureres. Det kan de. Med tålmodighed og nogle særlige øvelser, som sigter på at træne muskulaturen omkring den sene nede under hælen, som lige nu er udsat for et inflammationsangreb. Der er faktisk flere terapeuter, der har god erfaring med, at deres klienter har trænet deres hælspore væk. Så tro nu ikke, at du bliver invalid. Det gør du ikke.

Armen gør ondt

For en uge siden gik du til lægen. Smerterne i armen var bare for voldsomme. Du havde ikke kunnet sove – og ja, det var en overvindelse at få ringet lægen op. Du bryder dig i det hele taget ikke om at gå til lægen. Men du kom afsted, og han fik set på din arm. I lavede nogle øvelser, hvor han bad dig om at bøje både i albuen og i hånden. Han lavede også en ultralydsscanning og kunne bagefter konstatere, at du har reddet dig en tennisalbue. Lægen beordrede hvile til armen. Det, der er sket, er nemlig, at det fine system af muskler og sener, der binder albuens knogler sammen med resten af armen, har været udsat for overanstrengelse. Og der er derfor gået lidt betændelse i strukturerne der ved albuerne.

Tennisalbue rammer mange

Han fortalte dig, at en tennisalbue ikke nødvendigvis fremkaldes af at spille badminton, tennis eller lignende. Den fremprovokeres af særlige bevægelser, der gentages mange gange. Du fik også at vide, at det vil tage ret lang tid for dig at komme af med en tennisalbue med behandling. Det har noget at gøre med, at det tager meget lang tid for især senerne at lære, at de er raske igen og dermed kan modtage pres fra fx vægt eller særlige bevægelser.

Du skal dog starte med at give tennisalbuen hvile. Det er det første skridt imod den inflammation, der har bidt sig fast ved ydersiden af din albue. Det er også den inflammation, der sørger for, at du har smerter på ydersiden af underarmen. Hvile er det første skridt til bekæmpelse af inflammationen. Med hvile vil armen forstå, at der ikke kommer belastning. Og dermed vil der blive sendt besked til hjernen om, at den godt kan stoppe med at sætte armens forsvarsmekanisme i gang. Din hjerne siger simpelthen til din krop, at den ikke skal være modtagelig for inflammation længere.  Når inflammationen så har fortaget sig, så skal du til at genoptræne hele systemet ved albuen.

Det tager tid

Men det tager altså ret lang tid, inden inflammationen forsvinder helt. Og det er ikke noget, du kan fremskynde med medicin. Desværre. Det skal bare have lov til at fortage sig helt af sig selv. Når din genoptræning så skal begynde, så skal du også væbne dig med tålmodighed. Det tager længere tid, end du tror. Jeg sagde før, at senerne har brug for tid til at vænne sig til nye forhold. De er ikke så lærenemme, som fx musklerne er. Og det er senerne, du skal passe særligt godt på. De kan nemlig sprænges, hvis de bliver overbelastede. Og så er du virkeligt på den. Det vil tage endnu længere tid for din tennisalbue at komme sig, hvis du også skal døje med en sene, der er sprængt.

Din fysioterapeut vil naturligvis guide dig igennem hele genoptræningsforløbet. Der vil være øvelser, som du selv skal lave derhjemme – og du vil også få vejledning sådan face-to-face. Det er jo det sikreste: så kan du være sikker på at du laver dine øvelser korrekt, uden at belaste vævet omkring albueleddet.

Eric

Eric er en erfaren publicist med en bred baggrund i journalistisk og musisk verden.

View all posts by Eric →