Konflikt mellem 2 mennesker

Pas på konflikter

Det er ikke altid lige nemt for dig at holde styr på hjemmesituationen: Børnene skændes. Din partner er sur. Der er en rigtig dårlig stemning, som bevirker, at I kommer i skole og på arbejde totalt udmattede. Konflikterne derhjemme bliver dog glemt imens arbejdsdagen skrider frem. Men når I så kommer hjem igen, så bliver konflikterne genoptaget. Du har forsøgt flere gange at mægle imellem børnene. De er stædige og holder fast i, at de hver især har ret. Nu er det i forvejen ikke nemt at være forældre til to store teenagebørn. 15 og 16 år gamle. De er ved at blive selvstændige mennesker, og uenighederne imellem dem forsvinder bare ikke.

Løse konflikter

Du har overvejet, om du skal bede dem om at gå ind på et af deres værelser, og få dem til at løse deres konflikter – uden, at du blander dig. Der sker jo ofte det, at de rotter sig sammen imod dig, når du beder dem om lige at hidse sig ned overfor hinanden. Det har hjulpet tidligere. Men nu, er det som om, de slet ikke vil lytte til dig. De ignorerer totalt, hvad du siger til dem. Og din partner gør intet for at afhjælpe situationen. Det irriterer dig. Du har nok at gøre med at passe dit eget job og kunne faktisk godt bruge lidt ro, så du kan koncentrere dig om at forberede dig til i morgen. Men skænderierne fortsætter. Du tænker dig om. Hvad kan du gøre for at få ro? Det bedste ville faktisk være at give børnene stuearrest. Tvinge dem ind på hvert sit værelse. Få dem til at sidde stille og bare lige tænke sig om.

Kurser i at løse konflikter

Du ved dog, at der så vil blive skruet op for højtalerne, og du vil ikke få den ro, som du har brug for. Du vil blive endnu mere irriteret, fordi du så bliver tvunget til at lytte til en kakofoni af dårlig popmusik.
Et kursus i konflikthåndtering mellem to teenagere ville være på sin plads. Men det findes bare ikke. Fandtes det, så ville du melde dig til det lige med det samme. Du kan få kurser i konflikthåndtering på arbejdspladsen – men kan du bruge det, du lærte, på det kursus, som du fulgte for et år siden? Det var et kort kursus i konflikthåndtering, som kun varede i to dage – det blev afholdt her. Du fik en masse gode tips til, hvordan du kunne bruge dine evner til at få to konfliktende parter til at lytte til dig, så de kunne komme videre i deres dialog (skænderi). Hvorfor virker de tips ikke nu?

Ja, det skyldes sikkert, at som forældre til børnene, så bliver du opfattet af dem på en anden måde, end den måde, som kollegaerne gør. Du bliver derfor nødt til at finde ud af, hvordan du får børnene til at lytte på dig, så du konstruktivt kan få dem til lige at glemme, hvad de selv mener er rigtigt og forkert. Måske skulle du tale stille og roligt til dem – som om de er voksne mennesker – i stedet for også selv at råbe ad dem?

Eric

Eric er en erfaren publicist med en bred baggrund i journalistisk og musisk verden.

View all posts by Eric →