Gulve er afgørende

Du sidder der med alle drømmene om at blive den nye, store arkitekt, som alle taler om. Som alle beundrer. Som alle efterligner. Du ved dog, at der er lang vej til, du når det mål. Men hvad du ikke ved, er, om du når det. Du er førsteårsstuderende på arkitektstudiet. Og det er faktisk krævende. Du skal ikke kun lære at fremlægge dine ideer verbalt – også på tegninger. Det sidste har du øvet dig i. Men det første? Puh.

Reglerne

Lige nu sidder du med bøgerne, der forklarer alt om Bygningsreglementet, om rent tekniske ting ved et byggeri. Fx sådan noget som et gulv. Et gulv er ikke bare et gulv. Der er mange lag i et gulv. Ligesom i en lagkage til fødselsdagen. Det hele starter med et lag, som kaldes for et kapillarbrydende lag. Eller terrænlag. Det er det første lag, som gulvet består af. Det er det, der sikrer, at fugt trænger ned i jorden. Det består ofte af små sten eller grus. Det er også det lag, som lægger grunden for at resten af gulvet i bygningen bliver plant. Dernæst lægges der et lag beton. Tyndt. Det er her alle de der elkabler lægges ind. Men det er også på dette lag, at gulvisoleringen skal lægges – eventuelt også rørene, som skal sikre gulvvarmen. Ok, så langt så godt. Du læser videre om gulvets lag. Bliver lidt træt. Det er ikke spændende læsning. Og det har intet med design at gøre!

Hvad er Thermotec?

Du kommer dog – ved et tilfælde – til at trykke på en reklame fra et firma, der tilbyder løsninger til gulve. Og her ser du, at de tilbyder et isoleringsmateriale, som du ikke har hørt om før: Thermotec. Sådan noget med nogle små kugler, der kan lægges ud over betonlaget, når alle rørene er fastgjort.  Det fanger din interesse. Sådan set ikke fordi du er særligt interesseret i isoleringsmaterialer. Mere fordi du kan se, at Thermotec er et meget fleksibelt materiale. Og nu, hvor du alligevel har så mange gode ideer i hovedet, hvorfor så ikke lige få Thermotec som isoleringsmateriale med ind på din liste. Du ved jo, at på et tidspunkt, så vil ham den stramme lærer forlange, at I foreslår materialer til bygningerne, som I tegner og drømmer om at bygge en eller anden dag.

Thermotec kommer på din liste over materialer, som du vil undersøge mere om. Du læste også om, at Thermotec går godt hånd i hånd med Estrich slidlagsgulve. Du har allerede Estrich slidlagsgulve på din liste. Og du kan godt se fordelene ved at bruge Thermotec og Estrich slidlagsgulve i samme gulv: De giver et bedre indeklima, når de kombineres. Der vil også være mindre CO2-udslip, fordi der skal bruges færre kubikmeter af begge materialer. Og det er jo noget, som det nye bygningsreglement vægter meget, kan du se. Du har lige downloadet den sidste version. Og her er forordet jo dedikeret til klimaforandringer, CO2-udslip og ansvarligt byggeri. Du smækker din lap tops skærm ned på tastaturet. Færdig for i dag. Gider ikke længere at læse om kapillargulve, mellem gulve og gulvbelægninger.

Valg af gulvbelægning

Ja, nu er I kommet så langt, at I skal til at vælge hvilken gulvbelægning, der skal på i jeres nye hus. I har allerede brugt lang tid på at finde ud af, at Estrich slidlagsgulve er de bedste og nu kommer arkitekten så og spørger jer, om I kan finde tid i weekenden til at bestemme jer for, hvad det er for en gulvbelægning, som I egentlig gerne vil gå på. Træ? Linoleum? Marmorfliser?

Du er lidt sur. Hvorfor skal du tage stilling til alt? Kan arkitekten ikke bare finde ud af, hvad den bedste løsning er?

Linoleum er en klassiker

Jo, det kunne han – eller hun – sådan set godt. Men fordi det handler om dit hus og hjem, så er det da rimeligt, at han spørger dig. Det er jo dig, der skal gå på husets gulve – ikke ham. Og ja, det kan godt være, at han har en holdning eller mening om, hvad der ville være den bedste gulvbelægning. Men, det er ikke hans ejendom. Det er din. Det er din investering. Og det bliver rammen om dit hjem i mange år fremover. Det er derfor han spørger dig.
Han – arkitekten – nævnte linoleum. Det er et materiale, som du kender fra din daglige gang på hospitalet. Det er ikke så pænt der. Så det bliver udelukket på forhånd. Du har en eller anden idé om, at træ vil være bedst. Det er også et blødt materiale.

Hvorfor udelukker du linoleum allerede nu? I alle rum? Behøver du det. Bare fordi du kender materialet fra hospitalet? Linoleum kan være kedeligt. Men det kan faktisk også være et ret spændende materiale at arbejde med, som gulvbelægning. I nogle af husets rum. Så kig lige endnu en gang med her:

Et ideelt materiale

Linoleum er ideelt til rum, hvor der er skidt, og hvor fugt bliver slæbt med ind. Fx i bryggerset. Det ideelle ligger i, at linoleum er utroligt nemt at holde rent. Og pænt i lang tid. Og nej, det behøver ikke at være et linoleumsgulv, der lægges derude i bryggerset, som er i en kedelig grågrøn farve. Du kan få linoleumsgulve i mange farver i dag. Du kan faktisk selv lægge et gulv med linoleum. Du kan få materialet skåret ud i fliser, så du bare skal lægge ’puslespillet’.
Du har derfor mange muligheder for at lege med farver og mønstre, hvis du vælger et gulv af linoleum.

Selvfølgelig vil du ikke have linoleum overalt i huset. Men det kan godt tænkes, at det er en god idé også at bruge linoleum inde i det kæmpestore rum, som skal være børnenes legerum. – Og festsal, når der skal holdes fest! Ja, der bliver jo altid spildt et glas et eller andet på gulvet under en fest. Og her vil det jo ærgre dig, hvis glasset bliver spildt på et tæppe. Så tag lige din ide om linoleumsgulve op til revision. Det er et godt materiale. Og det er faktisk baseret på naturlige produkter. Og det er nemt at holde rent. Så når ungerne slæber mudrede gummistøvler ind i det, så er det ikke svært at få gjort rent.

Eric

Eric er en erfaren publicist med en bred baggrund i journalistisk og musisk verden.

View all posts by Eric →