VUC – EUD – Voksenelev

Hvis du er fyldt 25 år og ikke har nogen uddannelse, så skal du ikke bare give op, når du får mod på at komme videre med dit liv og din karriere. Det ville være synd og skam, hvis du gør det. Det kan være fristende at give op på forhånd, fordi det kan være meget svært at skulle på skolebænken sammen med 17 – 18 årige, hvis man er fyldt 25. ’Der er jo næsten en hel generations aldersforskel’. Den der undskyldning kan du godt lægge væk. Der findes noget, der hedder VUC – se her.

Uddannelse for voksne

VUC er en forkortelse for Voksenuddannelsescentre. Der findes mange af dem i hele Danmark. Måske ikke lige præcist i din by. Men så findes der et VUC i den nærmeste lidt større by. På disse centre bliver voksne mennesker undervist i fag, som vil kunne ruste dem til at tage fx en HF uddannelse. VUC udbyder oftest de fag, som vi skal til prøve i, når vi skal afslutte folkeskolen. Det drejer sig om dansk, matematik, historie, naturvidenskab og fremmedsprog som fx engelsk og tysk.

Fordelen ved at følge undervisning på et VUC, er, at du ikke bliver sat i en bås eller får en usynlig etikette klistret på panden. Du får mulighed for at møde andre, der også har haft problemer med afgangsprøver og folkeskolen generelt.

Voksenelev på EUD

Tager du de enkeltfag som du ikke kom til prøve i, fordi du måske blev syg eller bare ikke magtede at skulle til eksamen, så ruster du dig selv stærkt til at kunne møde fremtiden. Det kan nemlig også være en meget svær barriere at overkomme, når du er 25 og faktisk gerne vil i gang med en erhvervsuddannelse. Men som voksenelev på en EUD har du faktisk nogle fordele, som du ikke må ignorere: Du har noget mere livserfaring end mange af dine helt unge medstuderende. Den kan komme dig til gode, fordi du kan se nuancer og relationer, som de helt unge ikke kan. Du ved det måske ikke lige nu – men det finder du hurtigt ud af.

Er du EUD student?

Og så må du heller ikke glemme, at hvis du er EUD student – læs her – og har fået forberedende undervisning på et VUC, så vil du sikkert også kunne finde den praktikplads, som du har brug for. Så: Tøv ikke med at komme i gang med en ny uddannelse. Du skal bare være realistisk. Og tage den tid det tager, indtil du har fået de kvalifikationer, som du skal bruge i dit fremtidige uddannelsesforløb. Jo, det tager tid. Men der er jo ikke nogen, der siger, at du kun skal tage et enkeltfag ad gangen. Nej, du har kræfterne og kan sagtens klare to eller tre enkeltfag på et år.

Hvis det er sådan, at du måske har et barn, som skal passes – eller andre forpligtigelser, så kan det godt være, at du skal bruge lidt mere tid. Sæt dig til rette i din sofa, skriv dit mål ned. Bryd målet op i små bidder – så du får overblik over hvilke kvalifikationer, du mangler og start så med de mindre delmål.