Dansk hus med danske vinduer

Hvilket vinduesfirma er bedst?

I dag kan vi bygge energirigtigt. Og det skal vi naturligvis. Faktisk findes der er en ny lov, som siger at et nyt byggeri skal leve op til nogle bestemte krav om begrænsning af CO2-udslippet. Og denne lov bliver strammet op i 2025. Det skal vi lige have i tankerne. – Også når vi skal renovere i huset. Loven vil nemlig – på et eller andet tidspunkt – komme til også at omfatte bygninger, der er bygget før 2023. Og det er de fleste huse jo. Ja, mange mennesker bor i parcelhuse, som blev bygget tilbage i 70’erne eller 80’erne. Dengang var klimaet ikke det store emne, som alle tænkte på. Så der er virkeligt mange af disse huse, som skal renoveres. De trænger måske til at få lavet mere tidssvarende badeværelser og køkkenener. De trænger måske til et nyt tag – eller til nye vinduer.

Meget at vurdere

Står I og skal til at have nye vinduer i jeres hus? Hvis ja, så skal I altså være opmærksom på ret mange ting:

Det er virkeligt svært at finde de rigtige vinduer til et hus. Der findes nemlig en lovgivning, som skal overholdes, når der er tale om udskiftning af vinduer. (Jeg taler kke den nye lov om CO2-udslip – men derimod om brandsikkerhed i huse.) I skal være klar over, hvad der gælder. Der findes faktisk nye vinduer på markedet, som kan bevirke, at I kommer til at bryde denne lov – uden at ville det.

Hvor store vinduer?

Det kan være, at I måske ikke kun vil have udskiftet vinduerne i stuerne, men have et stort gulv-til-loft-vindue derinde, så der kan komme mere lys ind. Og måske skal I også overveje, om så stort et vindue vil gavne indeklimaet i huset. Endeligt, skal I også vide, at der er stor forskel på vinduer med to eller tre lag glas. Her er det nok mest et spørgsmål om prisen. Men prisen for nye vinduer handler ikke kun om, hvor mange lag glas der er i vinduet. Den afgøres også af, om I skal have vinduer, hvor rammerne har forskellige farver – indvendigt og udvendigt. Og naturligvis handler det også om, hvor mange vinduer, I har brug for.

Danske vinduer slår alle andre

Det vil derfor være bedst, hvis I først sætter jer ind i, hvilke typer af vinduer der findes. Og her vil det være fornuftigt, hvis I besøger et byggemarked, som fører vinduer fra flere forskellige producenter, og får information om de forskellige vinduer. I byggemarkedet vil I kunne se og røre ved vinduerne fra Velfac. I vil få brochurer, der beskriver alt om vinduerne fra Rationel. I kan få prospekter om vinduer fra Outrup eller Outline.

Men dette vil kun være det første skridt I skal tage, inden I beslutter jer for, hvilke vinduer I skal have sat i huset. Det næste skridt vil nemlig være, at I får besøg af en energiekspert og en vinduesmontør, som kan vejlede jer med hensyn til, hvilke nye vinduer I kan og bør få. Udskiftning af vinduer er derfor ikke en nem proces. I skal have alle mulighederne afdækket, inden I kan lave det bedste valg.

Eric

Eric er en erfaren publicist med en bred baggrund i journalistisk og musisk verden.

View all posts by Eric →