Woman in Brown Sweater Sitting on Brown Sofa Beside Man in Black Sunglasses

Bedre isolering

Det er ubehageligt udenfor. Sneen falder. Ikke sådan roligt ned i smukke, store flager. Nej, det er små bitte nistrede fnug, der ligesom skærer sig ind i huden, hvis du altså opholder dig udenfor. Indenfor er der heldigvis lunt og hyggeligt. Midt i december, så skal der altså bare være lunt og hyggeligt i vores hjem. Vi er måske ikke helt færdige med at pynte op til julen. Men vi er godt på vej. Og naturligvis bliver der afsat ekstra tid til at være sammen med børnene om små julesysler hver dag. Stress har vi bevidst lagt på hylden – vi forsøger at holde alle aftalerne, som vi lavede inden december begyndte. Vi forsøger også at presse nye aftaler og arrangementer ind i kalenderen. Det er i virkeligheden lidt af et under, hvad et lunt og hyggeligt hjem kan gøre for, at vi ikke får virkelig stress.

To beslutninger

Der er to ting i denne observation:

Et: Vi kan vælge ikke at stresse. Det har din vilje og beslutsomhed vist.

To: Lune og hyggelige omgivelser er meget vigtige i vores hverdag. Især det her med de lune omgivelser. Og ja, hvordan skaber vi de lune omgivelser. Der er jo ikke et eneste menneske, som er ved sin fulde fornuft, der kan finde på at skrue op for varmen. Termostaten er sat på 18 eller højst 19 graders varme. Og er det lunt? Faktisk ikke. Det er sådan lige på grænsen. Det er ved sådan en temperatur, at du begynder at overveje, om du skulle finde en tyk trøje eller sweater. Men selvom mange mennesker har termostaten på 18 grader, så har de det faktisk lunt. Og det er fordi, de har en reel temperatur på omkring 20 – 21 graders varme i huset. Og hvordan sker det? Ja, der er kun et korrekt svar:

Tilstrækkelig isolering i hulmure

De har fået lavet tilstrækkelig hulmursisolering og til en god pris i hele huset. I tide. De har sørget for, at deres hus er blevet bedre til at holde på varmen – også selvom der bliver lukket kold luft ind hver dag. Hulmursisoleringen bevirker nemlig, at de der kolde pletter på væggene ikke trækker kold luft ind. Den sørger derimod for, at huset bedre holder den varme luft inde – og dermed kan temperaturen i virkeligheden godt være noget højere end den, du læser på termostaten.

Så, hvis du ikke har fået lavet de hulmursisoleringer, som du godt ved, at dit hus har brug for, så hjælp det på vej nu. Du vil kunne mærke det umiddelbart, når hulmursisoleringen er lavet. Det vil gøre dig glad. Du vil også kunne se det på din varmeregning. Den vil ikke være så stor, som den er nu. Det vil også gøre dig glad. Du vil også blive glad over at få at vide, at en hulmursisolering faktisk bidrager til, at dit hus stiger i værdi. Og det er lige meget, om det ligger i et attraktivt kvarter nord for Københavns centrum eller i et naturskønt område i Udkantsdanmark. Sådan er det bare. Der er kun positive faktorer ved at få lavet den nødvendige hulmursisolering i huset.

Loftet sluger varmen

”Nåh, du har stadig ikke fået lavet den isolering på loftet, som du snakkede om!” Det er din nabo, som har den lidt spydige eller hoverende tone fremme. I står der – side om side og skraber frost af jeres bilers ruder. Du kigger på ham. Forstår ikke rigtigt hans bemærkning. I fik da lavet den isolering af loftet, som I havde planlagt det, for flere måneder siden. Du spørger din nabo, om hvad han mener. Han peger op på dit tag og siger, at han kan se at den nedfaldne sne allerede er smeltet væk fra dit tag – og at det er tegn på, at der ikke er god isolering på loftet.  Du smiler. Du tænker, at din nabo virkeligt har fat i en eller anden idiotisk myte. Du siger dog ikke til ham, at du synes, at han ikke er særligt klog. I stedet for peger du på solen, som rent faktisk skinner i dag, og fortæller ham, at det ikke er fordi, der ikke er isolering på dit loft, at sneen er smeltet væk. Det er fordi solen skinner og smelter sneen i dag. Din nabo ryster på hovedet og griner. Fortæller dig, at solen ikke er stærk nok på dette tidspunkt af året. Du siger ikke noget. Er lidt ligeglad med hans betragtninger om solens styrke – og hans ironi eller spydighed kan du faktisk godt leve med. Det er et lille ekstra krydderi i tilværelsen.

Anbefalinger for loftisolering?

Du ved nemlig at den isolering på loftet, som du fik lavet for nogle måneder siden, er rigtig god. Du ved, at den blev lavet efter energiekspertens forskrifter – og i overensstemmelse med byggereglementets anbefalinger for isolering af loft i enfamilieshuse. Du ved helt præcist, hvor meget det kostede dig at få lavet isoleringen. Og du har faktisk allerede sparet en femtedel af udgifterne til isoleringen oppe på loftet via den lavere varmeregning. Så din nabo kan tro og tænke, hvad han vil. Det er hans sag. Ikke din. Du er bare glad for, at du fik isoleret loftet. Du læste jo den der helt banale artikel, der handlede om, hvordan vi kan spare på varmeregningen og samtidigt få et bedre energimærke. Og det var i den artikel, at journalisten anbefalede isolering af loft.

Der var sådan set ikke noget revolutionerende i artiklen. Du blev bare lige gjort opmærksom på nogle få ting, som kunne hjælpe. Og det var jo slet ikke dårligt. Du sender ofte en venlig tanke til journalisten, som fik dig til at få lavet den isolering på loftet. Bare ved at skrive artiklen på en måde, så det brændte sig fast i din hukommelse. Nej, der var ikke nogen smarte og skingre formuleringer. Kun saglig og nøgtern skriv om isoleringsmaterialer, om hvordan du griber opgaven an, og om at det kan give jer en gevaldig værdiforøgelse på ejendommen. Især det sidste fik din opmærksomhed. Det er jo noget, I overvejer: At sælge det store hus. I har ikke helt kræfterne til at passe et stort hus og en stor have længere.

Eric

Eric er en erfaren publicist med en bred baggrund i journalistisk og musisk verden.

View all posts by Eric →